Uitleg UV-C

Virussen in de lucht
In het geval van Covid-19 bacterie is de infectie via de omgevingslucht bevestigd. Ziekteverwekkers kunnen niet alleen worden overgedragen door grote waterdruppels, die worden gevormd tijdens hoesten en niezen, maar ook door de fijne damp die tijdens het uitademen in de lucht vrijkomt. Één van de belangrijkste kenmerken van aerosollen, met daarin de fijne deeltjes, is dat deze enkele uren in de lucht kunnen blijven zweven. Daarom wordt het aangeraden een gezichtsmasker te dragen.

Een manier om, deels, te voorkomen dat virussen in de omgevingslucht ons lichaam binnendringen, is natuurlijk het dragen van maskers van uitstekende kwaliteit. Deze zijn meestal niet alleen erg duur, maar ook het dragen ervan wordt ervaren als ongemakkelijk. Verder is aangetoond dat infecties ook via de ogen het menselijk lichaam kunnen binnendringen, dus niet alleen via de mond en neus. Het is duidelijk dat het verminderen van het aantal ziekteverwekkers in de lucht de situatie aanzienlijk verbetert.

UV-C ontsmetting

De UV-C FiltAir lucht sterilisatie unit biedt een eenvoudige en effectieve oplossing voor het elimineren van zich door de lucht verspreide virussen. De UV-C FiltAir unit voert een mechanische filtratie uit in de eerste fase van het proces; het luchtfilter verwijdert vaste verontreinigingen. In de tweede fase doodt de UV-Cstraling de ziekteverwekkers welke nog in de lucht zitten. UV-C-straling valt binnen het korte golflengtebereik van natuurlijk licht. Bij correct gebruik fungeert het als een veilig en zeer efficiënt desinfectiemiddel. Aangezien de ultraviolette straling met een korte golflengte van 253,7 nm het DNA van de pathogenen beschadigt, kunnen deze niet verder infecteren. De bacteriën, virussen en schimmelsporen die aan UV-Clicht worden blootgesteld, sterven af. Maar voor het compleet inactief maken van verschillende pathogenen zijn ook verschillende doses UV-C-licht nodig. Door toepassing van de juiste UV-C lichtbron kan een sterilisatiepercentage van 99,99% worden bereikt.

Andere effecten van UV-C straling

Er is geen ozonvorming: UV-C-straling met een korte golflengte (180-200 nm) zet de zuurstof van de lucht om in ozon. Boven een bepaald concentratieniveau is deze straling giftig, echter toegediend in kleine doses is de straling juist zeer nuttig. Dit principe wordtal vaak gebruikt in deodorants. De UV-C FiltAir lampen stralen licht uit met een golflengte van 253,7 nm, waardoor de kans op ozonvorming nihil is. Effecten op de gezondheid: UV-C straling beschadigt de huid en kan blindheid veroorzaken. Dankzij het ontwerp, een afgesloten kast, blijven de UV-C-stralen binnen in het apparaat en wordt het menselijk lichaam niet direct blootgesteld aan de straling. De efficiëntie van het UV-C FiltAir-apparaat is getest onder laboratorium omstandigheden. Uit de tests bleek dat door de lucht in een kamer te laten circuleren, het apparaat nagenoeg alle bacteriële bacteriën en virale pathogenen (99,99%) in de lucht doodt. Na het onderzoek en het ontwerpen, het testen en de pre-fabricage is het eerste prototype zo geperfectioneerd dat de UV-C FiltAir unit gereed is voor de serieproductie en kan de unit helpen in de strijd tegen het COVID-19 virus. De UV-C FiltAir unit kan dienen om de bescherming te verhogen van degenen die aan de infectie zijn blootgesteld in de huidige virussituatie. Bovendien kan de UV-C FiltAir unit, als de crisis voorbij is, anderen helpen bij het voorkomen en verminderen van luchtinfecties. Doordat de UV-C FiltAir even effectief is in het filteren van allergenen in de lucht, kan het gebruik ervan ook de symptomen van allergieën helpen te verlichten. 1 Texas Research International Inc. Laboratory Test Report: Bioaerosol Removal Efficiency. (1993)